Ditt fritidshus eller sommarstuga behöver ha lite värme på även när du inte är där under vintermånaderna för att inte inredning och interiörer ska skadas av kyla och fukt. Dock kan det kännas lite tråkigt att ha på elementen då ingen är där. För att spara på värme och energi så får man ta till både gamla och nya knep.
Fönsterluckor håller fritidshuset varmare på vintern
Det är sant att det hjälper att täcka över fönstren då mycket värme försvinner ut där. Framförallt om fönstren är lite äldre och har ett högt U-värde. Man räknar med att ungefär 30% av all värme försvinner ut genom fönster och dörrar.
Fönsterluckor är faktiskt både dekorativt och praktiskt. Tycker du det är jobbigt att sätta upp fönsterluckor eller inte vill göra åverkan på fasaden kan du istället satsa på tjocka gardiner. Satsar du på gardiner så får de inte vara för långa så att de täcker elementen eftersom värmen då hindras från att cirkulera fritt i rummen.
Rekommenderad temperatur i fritidshus
Vanligtvis brukar man rekommendera en temperatur på runt 15°C. Detta för att undvika skador från kyla och fukt. Även om du varit noggrann och stängt av vattnet och tömt alla kranar ordentligt så finns det ändå en risk för att något du inte tänkt på fryser och spricker. Dessutom tar fukt sig lättare in där det är kyligt och kan resultera i fula mögelangrepp på textilier och liknande.
Möblera smart
Placeringen av möblerna inne i ett fritidshus är viktigare än man kanske tror. Precis som med gardinerna bör de inte stå framför elementen då det hindrar värmen från att spridas till resten av rummet. Eftersom element ofta sitter under fönstren finns risken att värmen försvinner den vägen istället för att värma upp ditt hus eller stuga.
Isolera dina golv
Att isolera sina golv kan man bland annat göra genom att lägga ett helt nytt golv, dock är det en ganska omfattande åtgärd som kostar en del. Dessutom kanske du är nöjd med det golvet du redan har och har inga egentliga önskemål om att byta ut det. Ett gammalt och beprövat sätt att hindra kyla från att komma upp från golvet är att lägga på mattor. Alla typer av mattor som inte är gjorda av ren plast fungerar för det här.
Isolera vindsbjälklaget
Att isolera vindsbjälklaget är något du kan göra själv om du är någorlunda händig och har gott om tid. Ett dåligt isolerat vindsbjälklag släpper ut mycket värme eftersom värmen stiger. Finns det då hål och springor där den kan läcka ut så gör den också det.
Tyvärr finns det inga enkla lösningar här. Inga färdiga skivor som man bara skruvar upp. Isoleringsmaterialet behöver vara ungefär 400-500 mm enligt energimyndighetens rekommendationer. Det finns många olika typer av material att isolera med. Innan man köper en lösning kan det vara värt att kolla upp om materialet passa för den typen av hus eller stuga som det rör dig om. I värsta fall hindrar man huset från att “andas” vilket kan leda till problem med fukt och mögel.
Ta hand om kylan från källaren
Att källaren är kall är naturligt då den ofta ligger under markplan. Att isolera källaren inifrån kan vara ganska knepigt och om man gör det på fel sätt är risken stor att man får problem med fukt, mögel och svampangrepp.
Ett sätt är att göra ett rum i rummet. Då bygger man väggar av lättbetong cirka fem centimeter ifrån de existerande väggarna. Genom att installera en luftavfuktare kan du ha kontroll över luftspalten mellan källarväggen och lättbetongväggen. Luftavfuktaren ska placeras högt upp på väggen och blåsa ut den fuktiga luften.
Detta är ett relativt billigt och enkelt sätt att slippa en fuktig och kall källare. Dock ska man vara medveten om att det kan bli problem. Blir det de så finns det bara en lösning och det är att riva väggarna och utföra en ordentlig dränering av huset.
Andra inlägg
- Renovera eller köpa nya fönster?
- Checklista – Vad ska man tänka på när man köper nya fönster?
- Gör din egen fönsterputs – en guide
- Spara el genom att hålla dina fönster täta
- Hur länge håller ett fönster?
- Så hindrar du fåglar från att krocka med dina fönster
- Självöppnande fönster till växthus
- Bygg ditt eget myggfönster – en guide
- Nya fönsterfoder på insidan