När priserna på el skenar iväg gäller det att göra det man kan för att minska på sina energikostnader. Vi listar några tips på hur du hindrar värmen och pengarna från att flyga ut genom fönstret.
Sänk dina löpande kostnader - byt fönster!
Om du bor i ett hus med fönster från 70- eller 80-talet så läcker de antagligen ganska mycket värme och har ett relativt högt U-värde. Vissa menar att så mycket som en tredjedel av värmen i en äldre villa försvinner ut genom fönstren.
U-värde är något som man använder för att mäta hur bra eller dåligt ett material, eller en kombination av material, isolerar. Äldre fönster har ofta ett U-värde på 2-4,5 watt per kvadratmeter medan ett nytt ekofönster har under 1,2. Idag är det inte ovanligt att hitta fönster med U-värden så lågt som 0,8.
När du ska köpa nya fönster ska du inte bara stirra dig blind på glasen utan du behöver tänka igenom fönsterkarmen, isoleringen mellan glasen och andra saker som kan spela roll för fönstrets totala U-värde. Exempelvis så har träfönster ofta en bättre isolerande effekt än fönster i aluminium.
Billiga fönsterförbättringar
Att byta ut fönstren på ett helt hus kostar mycket pengar. Det finns andra lösningar för dig som inte har råd eller som av annan anledning inte vill göra den typen av renoveringar. En effektiv lösning som är både billig och enkel är att täta fönstren med en fönsterlist i ett bra material som till exempel silikon.
Har du tvåglasfönster så kan du uppgradera det genom att byta ut det innersta fönsterglaset mot ett lågemissionsglas, dvs en ruta med lägre U-värde.
En annat sätt att höja glasens isoleringsförmåga är att använda sig av isolerglas. Isolerglas är en slags glaskassett som består av flertalet glasrutor som har ett visst avstånd. Glasen kan ha olika egenskaper, exempelvis kan de vara lågemissionsglas, extra härdade och inbrottssäkra eller ha ett inbyggt solskydd.
Täck för fönstren på natten
Även om du gjort ovanstående förbättringar i ditt hem så kvarstår faktum att stora glasytor släpper ut mycket värme. Därför ska du täcka över glasen då de ändå inte används. Förslagsvis på natten, men kanske även när du är på jobbet eller om du åker bort en längre tid. Allt som täcker fönstren hjälper till att isolera, det vill säga gardiner, persienner, rullgardiner och fönsterluckor.
Glöm inte dina balkong- och altandörrar
Många gånger är balkong- och altandörrar dåligt isolerade. Har du möjlighet bör du stänga av rum som har en balkong- eller altandörr då kylan som tar sig in från den dörren gärna sprider sig i resten av huset. Att satsa på att bara byta just altan- och balkongdörrar i ditt hem till mer täta alternativ kan också vara en bra punkt satsning.
Lär dig vädra rätt
Att ha fönster och dörrar på glänt i flera timmar för att släppa in frisk luft är dåligt om du vill spara på värme och energi. Öppna upp ordentligt och låt det bli ett ordentligt genomdrag. Stäng sedan alla fönster och dörrar. Har du problem med dålig inomhusluft så ska du be en expert besiktiga din ventilation istället för att ha fönstren öppna hela tiden. Att åtgärda ventilationen är betydligt billigare än att låta all värme försvinna ut genom fönstren.
Andra inlägg
- Renovera eller köpa nya fönster?
- Checklista – Vad ska man tänka på när man köper nya fönster?
- Fönsterluckor håller fritidshuset varmare på vintern
- Gör din egen fönsterputs – en guide
- Hur länge håller ett fönster?
- Så hindrar du fåglar från att krocka med dina fönster
- Självöppnande fönster till växthus
- Bygg ditt eget myggfönster – en guide
- Nya fönsterfoder på insidan