När man börjar titta på nya fönster så springer man ofta på ordet “U-värde”. Men vad är det egentligen som det mäter? Jo, U-värde är ett sätt att mäta fönstrets isoleringsegenskaper. När det står att ett fönster har ett U-värde på 1.0 w/m2 så betyder det att fönstret släpper ut en watt per kvadratmeter för var celsiusgrad som skiljer inomhustemperaturen från utomhustemperaturen. Om man bor i ett kallt land och har många eller stora fönster så kan det bli väldigt dyrt med värme om man inte har koll på sina fönsters U-värde.
Ekoglas - för både miljön och din plånboks skull
Det är en klok investering när man skall köpa nya fönster att beställa sorter med ekoglas. Fönster som har ett u-värde på 1,2 eller mindre anses vara energieffektiva fönster men det går att hitta nya fönster med lägre U-värden än så. En positiv följd av att byta fönster är att man kan spara på sina värme- och energikostnader. Så det är alltså inte bara en bra miljögärning med energieffektiva fönster utan även en kostnadsbesparande åtgärd. Gemensamt för de allra flesta nya fönster är att de har avsevärt lägre U-värde än fönster med 20 år, eller mer, på nacken. Merparten av gamla fönster i Sverige har ett glas med U-värde på mellan 2 och 4,5 w/m2.
Hur får man ett lågt U-värde?
Att ett lågt U-värde är önskvärt har ni säkert förstått vid det här laget, men hur kommer man egentligen dit? Det finns ett antal fönstertillverkare kan göra för att se till att sänka U-värdet.
-
Glaset. Att glaset är viktigt kan lätt gissa. Här är det viktigt med glas som släpper in värme från sol- och dagsljus men som inte släpper ut värmen igen.
-
Lager. Två lager isolerar mer än ett lager och tre lager isolerar mer än två. Att ha fler glasrutor i ditt fönster hjälper till att behålla värmen inomhus.
-
Isolering. Ja, även vad du har för isolering runt och i dina fönster är viktigt. På äldre dar vad det torv och mossa, idag ser man oftast gummi och silikon.
-
Argongas. Den mycket lätta gasen har isolerande effekter. Argongas mellan rutorna ger en jämnare inomhustemperatur.
-
Varmkant. Det vanligaste att ha mellan glasen i ett fönster är stål men man kan även ha ett kompositmaterial som kallas varmkant. Det ger fönstret bättre isolerande egenskaper.
Karmar och U-värde
Nu har vi gått igenom fönsterrutans förutsättningar riktigt ordentligt. Låt oss även ta en titt på fönsterkarmen. Ibland när man tittar på fönster så kan man se vad hela fönstret, karm och fönsterruta, har för U-värde. Vad fönsterkarmen är gjort av påverkar fönstrets isolerande egenskaper. En karm som består uteslutande av metall är mycket mindre isolerande än en karm i trä. Däremot är karmar i aluminium lättare att underhålla än träkarmar, vilket är en annan viktig aspekt när man köper fönster.
Andra energibesparande åtgärder
Även väggar, dörrar och andra typer av byggmaterial har U-värde. Är du i färd med att bygga ett hus så är det lika bra att titta på hur det står till med alla olika materials U-värde. Det kan ju tyckas vara lite slöseri att köpa fina eko-glas med lågt U-värde till en sommarstuga som inte är vinterbonad. Där kommer de inte göra så bra nytta.
Man kan även täta sina gamla fönster. Det finns att köpa både för nästan rent antika fönster och för sådana som gjordes på 70- och 80-talet. Man kan täta med pappersremsor, ulltråd, lindrev och olika typer av färdiga tätningslister.
Andra inlägg
- Renovera eller köpa nya fönster?
- Checklista – Vad ska man tänka på när man köper nya fönster?
- Fönsterluckor håller fritidshuset varmare på vintern
- Gör din egen fönsterputs – en guide
- Spara el genom att hålla dina fönster täta
- Hur länge håller ett fönster?
- Så hindrar du fåglar från att krocka med dina fönster
- Självöppnande fönster till växthus
- Bygg ditt eget myggfönster – en guide
- Nya fönsterfoder på insidan